تبلیغات
عمومی - عمومی
 
درباره وبلاگ



مدیر وبلاگ : مهدی ...............
نویسندگان
نظرسنجی
این مطالب مورد قبول هستن؟








جستجو

آمار وبلاگ
  • کل بازدید :
  • بازدید امروز :
  • بازدید دیروز :
  • بازدید این ماه :
  • بازدید ماه قبل :
  • تعداد نویسندگان :
  • تعداد کل پست ها :
  • آخرین بازدید :
  • آخرین بروز رسانی :

دانلود آهنگ جدید
عمومی




چرا غذا مى خوریم؟ به این پرسش پاسخ هاى فراوانى مى توان داد. شما چه پاسخ هایى براى این
سؤال دارید؟
همهٔ پاسخ ها را مى توان در جملهٔ زیر خلاصه کرد: غذا نیاز ما را به ماده و انرژى تأمین مى کند:
ماده براى رشد کردن و ترمیم موادى که همیشه در بدن ما در حال تجزیه و جانشینى هستند و انرژى
براى انجام کارهاى زیستى.
در این فصل با غذاهایى که جانوران، بویژه انسان ها مصرف مى کنند، بیشتر آشنا مى شویم.
غذاها
غذا و عادتهاى غذایى، در قسمت هاى مختلف جهان متفاوت است. آنچه مردم مصرف مى کنند،
گاه وابسته به توانایى آنان در تهیهٔ غذاست، نه نوع نیاز یا چیزى که دوست دارند. به هر حال آنچه م ىخوریم
باید مجموعه اى از هیدرات هاى کربن، چربى ها، پروتئین ها، آب، مواد معدنى و ویتامین ها باشد.
هیدرات هاى کربن
قندها: قندها انرژى زا هستند. مقدار و نوع قندها در غذاهاى مختلف، متفاوت است: مثلاً قند
میوه ها گلوکز و فروکتوز و قند موجود در شیر لاکتوز است. قند و شکر نیز ساکارز هستند.
بیشتر قند و شکرى که مصرف مى کنیم از چغندرقند، یا نیشکر به دست مى آید. در ریشهٔ چغندرقند
و ساقهٔ نیشکر ساکارز ذخیره م ىشود. شیر هاى را که از این بخ شها استخراج م ىشود، تصفیه و سپس خشک
مى کنند و به صورت بلور درمى آورند.
٤ تغذیه
٢٧
فیبرهای گیاهی: در دو نوع محلول و نامحلول در آب دسته بندی می شوند. فیبرهای محلول
در آب در دانه ها (جو و دانهٔ حبوبات) و میوه هایی مانند سیب و موز وجود دارند. این فیبرها در روده
به کلسترولِ مواد غذایی می چسبند و جذب کلسترول در روده را کاهش می دهند، درنتیجه در کاهش
کلسترول خون نقش دارند. فیبرهای نامحلول در آب رشته های سلولزی اند که به فراوانی در انواع
سبزیجات و سبوس برنج و گندم وجود دارند. بدن ما آنزیمی برای تجزیهٔ سلولز ندارد، بنابراین نمی توانیم
از انرژی آن استفاده کنیم. رشته های سلولزی (الیاف) مقدار زیادی آب جذب می کنند و سبب می شوند
تا عمل دفع آسان تر انجام شود. خوردن غذاهایی که سلولز دارند در پیشگیری از یبوست و سرطان
رودهٔ بزرگ اهمیت دارد. لوبیا و نخود سبز هر دو نوع فیبر را دارند.
نشاسته: بیشتر نان، برنج و سیب زمینى از نشاسته است. نشاسته نیز انرژى زاست. نشاسته
ب هصورت دان ههایى در سلو لهاى گیاهى ذخیره م ىشود. هر دانهٔ نشاسته از تعداد فراوانى مولکول نشاسته
ساخته شده است. دانه هاى نشاسته را پوششى احاطه مى کند. این پوشش هنگام پخته شدن پاره مى شود
و این امر گوارش مولکول هاى نشاسته را آسان تر مى کند.
نشاسته در لولهٔ گوارش به گلوکز تجزیه می شود. گلوکز پس از ورود به خون در کبد و سلول های ماهیچه
به صورت گلیکوژن و همچنین به صورت چربی در زیر پوست و اطراف اندام های داخلی ذخیره می شود.
چربى ها: چربى در غذاهاى گیاهى و نیز جانورى وجود دارد. چربى هاى جانورى در دماى
معمولى جامد هستند. چربى هاى گیاهى معمولى، بیشتر مایع هستند و روغن نام دارند، مانند روغن ذرت
و روغن زیتون.
چربى ها نیز مانند هیدرات هاى کربن انرژى زا هستند. محل عمدهٔ ذخیرهٔ چربى ها در بدن انسان بیشتر
در زیر پوست است. تجمع چربى در زیر پوست، علاوه بر تأمین انرژى، به گرم ماندن بدن کمک مى کند.
انواع فراوانى چربى موجود است. چربى هاى مایع (روغن) زودتر و آسان تر از چربى هاى جامد
(جانورى) گوارش مى یابند. بنابراین توصیه شده است که از روغن هاى گیاهى بیشتر در غذاها استفاده
کنیم. مقدار کلسترول موجود در روغن هاى گیاهى بسیار کمتر است.
کلسترول نوعى لیپید است که به طور طبیعى در بدن ما وجود دارد، وظایفى نیز انجام مى دهد و
درنتیجه اساساً مادهٔ مفیدى است. اما اگر مقدار آن در بدن افزایش یابد، احتمال مبتلا شدن به بیمار ىهاى
قلب و رگ ها افزایش مى یابد. زردهٔ تخم مرغ مقدار زیادى کلسترول دارد.
پژوهشگران به این نتیجه رسیده اند که خوردن چربى هاى جامد کلسترول را افزایش می دهد.
چربى ها علاوه بر تأمین انرژى، در ساختار سلول نیز شرکت دارند.
٢٨
HDL/LDL
شاید این دو اصطلاح را در برگه آزمایش خون دیده باشید. گاهی مواقع این دو
نیز می نامند. این دو اصطلاح را برای (LDL) و چربی بد (HDL) اصطلاح را چربی خوب
کلسترول به کار می برند. کلسترول خون در ترکیب با پروتئین وجود دارد. کلسترول
از طریق کبد به کیسه صفرا می رود و در ساخته شدن صفرا به کار می رود HDL از نوع
در جریان خون باقی می ماند و LDL و همراه با صفرا از بدن دفع می شود. اما کلسترول
احتمال دارد که در رگ ها و بافت های بدن، مثلاً قلب رسوب کند. آنچه در بررسی های
است. بالا بودن این نسبت به معنی کاهش خطر ابتلا _H_D__L_
LDL پزشکی اهمیت دارد نسبت
به بیماری های قلبی و عروقی است.
بیشتر
بدانید
فعالیت
سیب یا چیپس؟
به عنوان میان وعده ترجیح می دهید یک سیب بخورید و یا مقداری چیپس؟
کدام یک انرژی بیشتری به شما می رساند؟ فرض کنید کالری سیب و چیپس مساوی
باشند در این صورت کدام را ترجیح می دهید:
چیپس که بیشتر نشاسته و چربی دارد یا سیب که سرشار از فیبر، پتاسیم، ویتامین
و سایر مواد لازم برای سلامت بدن است؟
پروتئین ها: بسیارى از غذاها پروتئین دارند، اما غذاهایى مانند گوشت، تخم مرغ و شیر سرشار
از پروتئین هستند. پروتئین شیر و تخم مرغ به صورت محلول، اما پروتئین گوشت به صورت رشته هایى
جامد (رشته هاى ماهیچه اى) است.
پزشکان توصیه کرده اند که هر یک از ما باید در هر روز، در حدود ۷۰ گرم پروتئین بخوریم تا
سالم بمانیم؛ اما بسیارى از افراد به این مقدار پروتئین نیز دسترسى ندارند.
٢٩
از کدام منابع پروتئینى بیشتر استفاده کنیم
پروتئین ها از واحدهایى به نام اسید آمینه ساخته شده اند. بدن ما مى تواند بعضى از اسیدهاى آمینه
را بسازد، بنابراین نیازى ب هوجود این اسیدهاى آمینه در غذا نیست. اسیدهاى آمین هاى که بدن ما نم ىتواند
آنها را بسازد، اسیدهاى آمینۀ اساسى نام دارند. بنابراین وجود آنها در غذاهاى ما ضرورى است و
کمبود آنها، حتى کمبود یکى از آنها، عواقب جدى دارد.
فعالیت
در این جدول به هر غذایى نمر هاى از صفر تا
۱۰ داده شده است. این نمره بیان گر وجود تعداد
نوع اسیدهاى آمینۀ اساسى موجود در آنهاست.
غذایى که نمره ۱۰ به آن داده شده است، همۀ
اسیدهاى آمینۀ اساسى را دارد.
۱ با توجه به جدول تعیین کنید به طور کلى
کدام نوع غذاها از نظر تأمین اسیدهاى آمینۀ مورد نیاز
ما غنى ترند، غذاهاى گیاهى یا غذاهاى جانورى؟
۲ مى دانیم لوبیا غذایى است که مقدار
۴/ زیادى پروتئین دارد، اما در این جدول نمرۀ ۵
را به خود اختصاص داده است. این واقعیت را
تفسیر کنید.
۳ کاهش نمرۀ پروتئین هاى گیاهى بدین
معنى نیست که این مواد از نظر غذایى ک مارز شاند.
براى استفادۀ بهینه از پروتئین هاى گیاهى چه راهى
پیشنهاد مى کنید؟
۴ توجه داشته باشید سویا یکى از بهترین
منابع پروتئی نهاى گیاهى است. بنابراین از پروتئین
گوشت » موجود در این مادۀ غذایى براى ساختن
استفاده مى شود. گوشت گیاهى را با گوشت « گیاهى
جانورى مقایسه کنید.
نوع پروتئین تعداد اسیدهاى
آمینۀ اساسى
شیر مادر ۱۰
تخم مرغ ۱۰
ماهى ۸
گوشت ۸
۷/ شیر گاو ۵
سیب زمینى ۷
۶/ جگر گوساله ۵
۵/ برنج ۵
۵/ لوبیاى سویا ۵
۵/ ذرت ۵
گندم ۵
۴/ نخود ۵
۴/ لوبیا ۵
٣٠
آب
آب براى زندگى ضرورى است، بنابراین باید روزانه مقدارى آب بنوشیم یا از غذاهایى که در آنها
مقادیر لازم آب وجود دارد، تغذیه کنیم. انسان بدون غذا تا چند هفته زنده مى ماند، اما بدون آب، چند
روز بیشتر عمر نمى کند.
بیشتر آبى که بدن ما احتیاج دارد از طریق آشامیدن آن دریافت م ىشود، اما آب در غذاهاى مختلف نیز
وجود دارد، مثلاً، ۹۰ درصد کاهو و کلم آب است. حتى آب موجود در نان به ۴۰ درصد م ىرسد. افرادی که
در هوای گرم کار می کنند، آب زیادی را از طریق عرق کردن از دست می دهند. این افراد باید به مقدار کافی
آب بنوشند تا آب از دسته رفتهٔ بدنشان جبران شود، در غیر این صورت ممکن است کلیه هایشان آسیب ببیند.
بعضى جانوران در عمر خود هرگز آب نمى نوشند، بلکه از آب موجود در غذاهاى دیگر استفاده مى کنند.
امروزه کمبود آب در جهان به مسئله اى جدى تبدیل شده است. کم آبى باعث از بین رفتن
محصولات کشاورزى و از بین رفتن دام ها نیز مى شود.
چه موادی در چه غذاهایی وجود دارد؟
مى توان با آزمایش هایى دریافت که در هر نوع غذا، کدام مواد وجود دارند. اطلاعاتى که از
این آزمایش ها به دست مى آید، براى برنامه ریزى کسانى که براى مدارس، بیمارستان ها و غیره غذا تهیه
مى کنند، مفید است. مثلاً ذرت عمدتاً از هیدرات هاى کربن تشکیل شده است و غذایى انرژى زاست.
گوشت سرشار از پروتئین است و براى رشد و ترمیم بدن مناسب است.
فعالیت
١ یک متخصص علوم تغذیه که در کشورى مأمور مطالعه مى شود، روى چه نوع
مسائلى باید تحقیق کند؟
٢ دربارۀ هریک از این پرسش ها بحث کنید.
الف) آیا مسائل غذایى کشورهاى مختلف مشابه است؟
ب) آیا بجز فقر مادى، کم اطلاعى و کم سوادى هم در بروز سوءِتغذیه مؤثر است؟
ج) آیا در کشورى که دچار سوءِتغذیه شده است، تعداد پزشک ها و بیمارستان ها
را باید افزایش داد یا میزان اطلاع مردم درباره تنظیم خانواده و طرز تغذیه؟ کدام یک
بیشتر اهمیت دارد؟
٣١
شکل ١ ٤  مقدار نسبى مواد لازم، در بعضى از غذاهاى مرسوم. اعداد، درصد هر ماده را نشان مى دهند.
آب
مواد دیگر
چربى
پروتئین
ذرت
کلم
گوشت
63
10
18
18
3
77
18
18
63
12
10
78
3/5
4 5
87/5
34
18
34
9
20
1
60
12
8 1
78
10
1
4
94
سویا
شیر گاو
تخم مرغ
ماهى تازه
ماهى دودى
لوبیاى سفید
هیدرات کربن
١ براى هریک از موارد زیر دلیل ذکر کنید:
الف) کودکانى که به کمبود پروتئین دچار هستند، آن چنان که لازم است، رشد نمى کنند.
ب) براى رشد و ترمیم بدن انسان، تخم مرغ بهتر از نان است.
٢ به شکل ١ ٤ نگاه کنید و سپس به پرسش هاى زیر پاسخ دهید:
الف) کدام غذا بیشترین مقدار پروتئین را دارد؟
ب) کدام غذا بیشترین مقدار هیدرات کربن را دارد؟
ج) کدام غذا بیشترین مقدار آب را دارد؟
د) براى کسى که مى خواهد از بیمارى هاى قلبى دورى کند، کدام غذاها را توصیه مى کنید؟
ه) براى کسى که فقط از غذاهاى گیاهى تغذیه مى کند، خوردن کدام غذاها را توصیه مى کنید؟
٣ هرکدام از غذاهاى ستون سمت راست با یکى از انواع موادى که در ستون سمت
چپ نوشته شده است، ارتباط بیشترى دارند. آنها را به همدیگر متصل کنید:
نان کامل پروتئین
شکر عایق بودن
کره گوشت مصنوعى
تخم مرغ سلولز
لوبیاى سویا انرژى
٤ جملۀ زیر را تفسیر کنید:
مقدار پروتئینى که در هر مادۀ غذایى وجود دارد، با میزان مناسب بودن پروتئین هاى آن »
«. غذا براى رشد و ترمیم بدن، دو موضوع کاملاً متفاوت با یکدیگر هستند
فعالیت
٣٢
مواد معدنی و ویتامین ها
نمک هاى معدنى
نمک هاى معدنى داراى عناصر شیمیایى خاصى هستند. هریک از این عناصر نقش هایى در بدن
انجام مى دهند. در اینجا به برخى از عناصر مهم معدنى اشاره مى کنیم.
سدیم: ما سدیم را با خوردن نمک معمولى (کلریدسدیم) به دست مى آوریم. نمک در اکثر
غذاها وجود دارد، اما برخى از غذاها نمک بیشتر دارند.
در خون ما باید همیشه مقدار معینى نمک وجود داشته باشد تا اعصاب ما بتوانند پیام هاى
عصبى را به خوبى منتقل کنند و ماهیچه هاى ما به انقباض درآیند. اگر نمک خون ما کم شود، دچار
گرفتگى ماهیچه ها مى شویم. مقدارى نمک همراه با عرق از بدن دفع مى شود. کارگران و کسانى که
در جاهاى گرم فعالیت مى کنند، براى جبران نمک هایى که با عرق کردن از دست مى دهند باید نمک
بیشتر مصرف کنند.
از مصرف مقادیر زیاد نمک باید پرهیز کرد. مقادیر زیاد نمک در خون، موجب بالا رفتن فشارخون
مى شود و امکان ابتلا به بیمارى هاى قلبى را افزایش مى دهد.
کلسیم: وقتى کودک متولد م ىشود، استخوا نهاى او نرم هستند. براى سخت شدن استخوا نها
ترکیبات کلسیم دار لازم اند. استخوان هاى نرم با جذب کلسیم به استخوان هاى سخت تبدیل مى شوند.
این مراحل در سخت شدن دندان ها نیز وجود دارد. اگر مقادیر کافى کلسیم به بدن کودک نرسد،
استخوان هاى او نرم باقى مى مانند و شکل خود را از دست مى دهند که به این بیمارى، نرمى استخوان
یا راشیتیسم گفته مى شود (شکل ٥  ٤). کلسیم همچنین براى انقباض ماهیچه ها لازم است و در
هنگام پاره شدن رگ ها، به انعقاد خون نیز کمک مى کند. مصرف مقدار کافی کلسیم به ویژه در کودکی
و دوران رشد از پوکی استخوان به ویژه در بزرگسالی جلوگیری می کند.
آهن: در خون ما آهن وجود دارد. بخشى از آهن موجود در خون، در مولکول هموگلوبین
که قرمز رنگ است و موجب انتقال اکسیژن مى شود، شرکت دارد.
در آب هاى آشامیدنى مقدار کمى آهن وجود دارد.
کمبود آهن باعث مى شود مقدار هموگلوبین خون بسیار کاهش یابد. در این حالت، مى گویند
فرد دچار نوعى کم خونى (آنمى) شده است. در بیمارى کم خونى، توانایى حمل اکسیژن در خون کم و
درنتیجه شخص دچار ضعف و خستگى مى شود. به افراد مبتلا به کم خونى اغلب توصیه مى شود که از
قرص هاى آهن دار و گوشت، جگر، میوه ها و سبزیجات بیشتر استفاده کنند.
٣٣
شکل ٢ ٤ این شخص از بیمارى گواتر رنج مى برد.
گواتر در اثر کمبود ید در غذاها ایجاد مى شود.
ید: ید در اکثر آب هاى آشامیدنى و غذاهاى دریایى وجود دارد. بدن ما، با استفاده از ید
می سازد. این هورمون ها به وسیلهٔ غدهٔ تیروئید که مجاور حنجره و در (T و ۴ T هورمون های تیروئیدی ( ۳
جلوى گردن قرار دارد، ساخته مى شوند.
هورمون های تیروئیدی موجب بالا رفتن سرعت واکنش هاى شیمیایى بدن و افزایش فعالیت هاى
بدن مى شود. اگر به اندازه کافى ید مصرف نکنیم، غدهٔ تیروئید برای جذب بیشتر ید بزرگ و متورم
مى شود. این حالت، گواتر نام دارد.
در آب آشامیدنى بعضى نقاط ید کافى وجود ندارد. کمبود ید در بعضى مناطق کوهستانى
کشورمان گزارش شده است. یک تحقیق که درسال ۱۳۶۸ در کشورمان انجام شد، نشان داد که در
بعضى استان ها، حتى ۷۰ درصد دانش آموزانى که مورد بررسى قرار گرفته اند، به بیمارى گواتر بومى
مبتلا بوده اند. به این دلیل امروزه نمک یُددار در سراسر کشور عرضه و مصرف مى شود. مصرف نمک
ید دار چنان تأثیری در پیشگیری از گواتر داشته است که تنها در طول یک دهه، ابتلا به این بیماری
کاهش چشمگیری داشت.
کمبود یُد علاوه بر بیمارى گواتر، باعث عقب ماندگى هاى ذهنى نیز مى شود، چون براى رشد و
نمو مغز جنین یُد لازم است. اگر در غذاى مادر یُد کافى وجود نداشته باشد؛ کودکى که در رحم او
درحال رشد و نمو است، به نوعى بیمارى عقب ماندگى جسمى و ذهنى که اصطلاحاً کرتینیسم نام
دارد، مبتلا مى شود.
٣٤
ویتامین ها
در دهه اول سال هاى ۱۹۰۰ ، فردریک گولاند هاپکینز ١  دانشمند انگلیسى  به موضوع
جالبى دست یافت: او مخلوطى از مواد غذایى مختلف، یعنى مخلوطى از انواع هیدرات هاى کربن،
چربى ها، پروتئین ها و نمک ها را  که همگى براى یک زندگى سالم ضرورى هستند  به یک گروه از
موش ها خورانید. چند هفته بعد مشاهده کرد که موش ها همگى مرده اند؛ ولى گروه دیگر موش ها که در
همان مدت دقیقاً همان مخلوط غذایى را همراه با مقدار بسیار کمى شیر خورده بودند، زنده مانده بودند.
بنابراین نتیجه گرفت که شیر ظاهراً موادى دارد که براى زنده ماندن و رشد موش ها لازم اند. ما امروزه
.( مى دانیم که این مواد ضرورى، ویتامین ها هستند (شکل ٣ ٤
شکل ٣ ٤ دو موش سمت چپ با رژیم غذایى ویتامی ندار تغذیه شد هاند
و دو موش سمت راست با رژیم غذایى کامل منهاى ویتامین.
 ١ Frederick Gowland Hopkins
ویتامین ها از مواد آلى ضرورى در رژیم غذایى محسوب مى شوند. هریک از ویتامین ها نقش هاى
خاصى را برعهده دارند. اگر هریک از آنها از رژیم غذایى حذف شود، ما دچار بیمارى و احتمالاً مرگ
خواهیم شد.
و غیره مشخص م ىکنند. این نامگذارى به این دلیل است که قبلاً C و B ، A ویتامی نها را با حروف
ساختار شیمیایى آنها شناخته نشده بود. امروزه آنها را با نام هاى شیمیایى مناسب مشخص کرده اند.
برخى از ویتامین ها در آب حل مى شوند و برخى دیگر قابل حل در چربى هستند. بنابراین وجود
آب و چربى در رژیم غذایى براى جذب ویتامین ها اهمیت دارد. در اینجا، به توضیح بیشتر برخى از
مهم ترین ویتامین ها مى پردازیم.
٣٥
قابل حل در آب): ) B ویتامین هاى گروه
این گروه از ویتامی نها، در آزاد کردن انرژى در فرآیند
تنفس، به سلول هاى بدن ما کمک مى کنند. اولین
ویتامین از این گروه که کشف شد اسیدنیکوتینیک
یا به اختصار نیاسین بود. این ویتامین در کبد،
گوشت و ماهى به فراوانى یافت مى شود. کمبود آن
.( موجب بروز بیمارى پلاگر مى شود (شکل ٤ ٤
ویتامین ،B یکى از مهم ترین ویتامین هاى
تیامین) است. این ویتامین در مخمر و غلات ) B۱
وجود دارد. کمبود آن در بدن موجب بروز بیمارى
برى برى مى شود. برى برى یک اصطلاح افریقایى
است. در این بیمارى « نمى توانم نمى توانم » به معناى
ماهیچه هاى فرد مبتلا ضعیف مى شود و درنهایت به
فلج شدن و مرگ او مى انجامد.
در برنج و سبوس B مقادیر زیادى ویتامین ۱
گندم وجود دارد. در هنگام آماده سازى برنج، سبوس آن جدا مى شود. گندم نیز در مراحل آماده سازى،
سبوس خود را از دست م ىدهد و با این عمل ویتامین آن از دست م ىرود. بنابراین برى برى در قسم تهایى
از جهان که مردم فقط برنج بدون سبوس مصرف مى کنند، عمومیت داشته است.
مخصوصاً در برگ B ریبوفلاوین) است. ویتامین ۲ ) B ویتامین ۲ ،B دیگر ویتامین مهم خانوادهٔ
سبزیجات، تخم مرغ و ماهى وجود دارد. کمبود این ویتامین موجب ایجاد زخم در اطراف دهان و
کاهش رشد فرد مى شود.
هستند که در پیشگیری از کم خونی B و اسیدفولیک از ویتامین های دیگر گروه B ویتامین ١٢
در غذاهای جانوری و اسیدفولیک در پرتقال، حبوبات و انواع آجیل B نقش دارند. ویتامین ١٢
وجود دارد.
قابل حل در آب): در دهه ۱۷۴۰ دریادار آنسون١، ناخداى ناوگان دریایى که ) C ویتامین
در اقیانوس آرام درگیر جنگ با اسپانیا بود، طى سفرى دریایى ۶۲۶ نفر از ۹۶۱ نفر از افراد خود
شکل ۴ ۴ این پسر از بیمارى پلاگر رنج مى برد. پلاگر
بر اثر کمبود نیاسین ایجاد مى شود. به علائم روى گردن
وى که شبیه گردن بند است، توجه کنید.
 ١ Anson  ۲ Xerophthalmia
٣٦
را بر اثر بیمارى اسکوروى از دست داد. این بیمارى موجب خونریزى در بخش هاى مختلف بدن،
مخصوصاً در لثه ها مى شود.
اسیدآسکوربیک) ایجاد مى شود. این ویتامین در حفظ و ) C اسکوروى بر اثر کمبود ویتامین
نگه دارى پوشش حفرهٔ دهان و سایر سطوح بدن دخالت دارد.
در سبزى هایى مثل اسفناج و میوه هایى از قبیل لیمو و لیموترش و پرتقال وجود دارد. C ویتامین
افرادى که از این نوع غذاها استفاده مى کنند، دچار اسکوروى نخواهند شد.
را از بین مى برد. C یکى از مشکلاتى که در این زمینه وجود دارد، آن است که گرما ویتامین
درنتیجه مقادیر زیادى از این ویتامین در طى پختن غذا و همین طور با گرم نگه داشتن آن از دست
مى رود. در رستوران ها و غذاخورى ها که غذا به مدت طولانى گرم نگه داشته مى شود، مقدار زیادى
آن غذاها از بین مى رود.اکنون آیا مى توانید حدس بزنید چرا کارکنان کشتى ناخدا آنسون C از ویتامین
به بیمارى اسکوروى مبتلا شدند؟
رتینول) براى بینایى لازم است. این ویتامین در ) A قابل حل در چربى): ویتامین ) A ویتامین
حفظ و سلامتى سطح چشم و دیدن اشیا در نور کم به ما کمک مى کند.
بهترین منبع این ویتامین روغن جگر ماهى است. با خوردن هویج نیز مقدارى از این ویتامین به
بدن ما مى رسد. ترکیب نارنجى رنگ موجود در هویج که کاروتن نام دارد، در بدن ما، به آسانى تبدیل
مى شود. A به ویتامین
منجر به کاهش دید ما در نور کم مى شود. به این بیمارى شب کورى گفته ،A کمبود ویتامین
مى شود. بر اثر کمبود شدید این ویتامین، قرنیه ضخیم و خشک مى شود. به این بیمارى گزروفتالمى ۲
گفته م ىشود. اگر این کمبود ادامه پیدا کند، فرد بینایى خود را ب هطور کامل از دست خواهد داد. ویتامین
در رشد بدن، سلامتى پوست و دفاع بدن نیز تأثیر دارد. A
قابل حل در چربى): همانطورکه قبلاً دیدیم، استخوا نهاى کودکان درحال رشد، با ) D ویتامین
کلسیفرول) نیز براى سخت شدن استخوان ضرورى است. ) D مصرف کلسیم، سخت مى شود. ویتامین
دریافت نکند، یا در رژیم غذایى او کلسیم کافى وجود نداشته باشد، D اگر کودکى به قدر کافى ویتامین
دچار بیمارى نرمى استخوان خواهد شد.
با تابش نور خورشید D در روغن جگر ماهى وجود دارد. در بدن ما مقدارى ویتامین D ویتامین
مورد نیاز یک فرد بالغ، در مناطقى که هواى آفتابى دارد، D بر پوست، ساخته مى شود. همهٔ ویتامین
از این طریق ساخته مى شود.
٣٧
مبود ویتامین در دنیای جدید



نوع مطلب :
برچسب ها :
لینک های مرتبط :


شنبه 18 آذر 1391 :: نویسنده : مهدی ...............
نظرات ()
دوشنبه 12 تیر 1396 07:08 ب.ظ
Since the admin of this web site is working, no doubt very soon it will be well-known, due to its feature contents.
سه شنبه 6 تیر 1396 02:22 ب.ظ
Wonderful blog! I found it while searching on Yahoo News.
Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News?
I've been trying for a while but I never seem to get there!

Thanks
پنجشنبه 21 اردیبهشت 1396 02:09 ق.ظ
Thanks for finally writing about >عمومی -
عمومی <Liked it!
شنبه 19 فروردین 1396 05:26 ب.ظ
Hi, of course this post is really fastidious and I have learned lot
of things from it on the topic of blogging. thanks.
 
لبخندناراحتچشمک
نیشخندبغلسوال
قلبخجالتزبان
ماچتعجبعصبانی
عینکشیطانگریه
خندهقهقههخداحافظ
سبزقهرهورا
دستگلتفکر